Watertoren Bree krijgt nieuw jasje (en herbestemming)

 
focus-archi-magazine-Architectenbureau-Kanaal-Zuid-Watertoren-Bree-1.jpg

Het stadsbestuur van Bree schreef in 2018 een wedstrijd uit voor de herbestemming van de iconische watertoren in art-decostijl in het stadspark. Het ontwerp van Architectenbureau Kanaal Zuid kwam als winnaar uit de bus. De watertoren krijgt een nieuwe invulling als woning boven een polyvalente ruimte en zal ook worden gerestaureerd. Het gebouw dateert van 1940 en staat in stadspark ‘Boneput’ aan de rand van de stad. Jaren geleden werd de toren uit dienst genomen en sindsdien staat het gebouw te verkommeren.

Dubbele functie

Bij de ontwerpwedstrijd voor de herbestemming van het gebouw, werd het ontwerp van  architecten Tom Zegers en Natalie Martens door het stadsbestuur van Bree als beste beoordeeld. Beide architecten hebben vele jaren ervaring in restauraties en herbestemmingen van diverse monumenten en zien dit project als een nieuwe (persoonlijke) uitdaging. De nieuwe functie zal dubbel zijn: een woning (in en rondom het waterreservoir) zal worden gecombineerd met een polyvalente ruimte voor culturele evenementen. Alvorens de watertoren wordt herbestemd, zal het volledige gebouw worden gerestaureerd. Achter de watertoren wordt een nieuwe externe lift-toren geplaatst zodat de architectuur van de watertoren intact blijft. Intelligente, architecturale gevelverlichting moet ervoor zorgen dat de watertoren in de toekomst een herkenningspunt wordt voor de omgeving, zowel overdag als ‘s nachts.

Bron: Architectenbureau Kanaal Zuid

Door Pascal Dewulf

focus-archi-magazine-Precht-Architects-the-farmhouse-vertical-farm-apartments-precht.jpg

 
MarieChActu