Tim Van Laere Gallery verrijst op Antwerpse Nieuw Zuid-ontwikkeling

 
focus-archi-magazine-architecture-officekgdvs-tim-van-laere-gallery-office-kgdvs-antwerp-architecture-8.jpg

Architectuurstudio Kantoor Kersten Geers David Van Severen ontwierp de nieuwe Tim Van Laere Gallery in Antwerpen als vijf ruwe betonnen dozen met roze luiken. De Belgische studio bouwde de 1.000 vierkante meter grote galerij voor verzamelaar Tim Van Laere, die eerder zijn collectie liet zien op de begane grond van een herenhuis.

Felroze toegangsdeur

Het enige extravagante element aan de buitenzijde in beton is de felroze toegangsdeur en een eenvoudige typografie op de façade. Het pand bevindt zich midden in de biotoop van de Nieuw Zuid-ontwikkeling in Antwerpen. "De nieuwe wijk, een levendig deel van de stad, heeft een ongewoon aandachtspunt nodig. Een ziel.", zei Office Kersten Geers David Van Severen. "Ons gebouw is eenvoudig en in your face."

Betonnen dozen

Elk volume is opgevat als een betonnen doos, van boven verlicht door daklichten. De vijf blokken, hoewel verbonden, hebben elk een ander doel: opslag, werkruimte, tentoonstellingsruimte en een patio. Centraal staat de kantoorruimte met dubbele hoogte, bestaande uit een receptie, werkruimten, vergaderzalen en een kleine ruimte voor opkomende kunstenaars. Zowel de betegelde patio als het dak van het opslagblok dienen als een externe ruimte voor het tentoonstellen van beeldhouwwerk, om het anders strikte silhouet van de galerij speels te veranderen. Terwijl de toegang tot de opslagruimte meer wordt gecontroleerd, kunnen de rest van de eenvoudige interieurs allemaal worden geopend met deze diepe deuropeningen. Elk blok staat via de glazen deuren in de gevel in directe verbinding met de buitenwereld. 

Door Pascal Dewulf

focus-archi-magazine-architecture-officekgdvs-tim-van-laere-gallery-office-kgdvs-antwerp-architecture-2.jpg
focus-archi-magazine-architecture-officekgdvs-tim-van-laere-gallery-office-kgdvs-antwerp-architecture.jpg

 
Eléonore CuccaActu