De Zon in Ingelmunster

 
FA_actu_De-Zon-en-buitenschoolse-kinderopvang-Villa-Max_Ingelmunster.jpg

De oude gebouwen van BLO-school de Zon in Ingelmunster zijn al een tijdje gesloopt. Straks verijst er een nieuw complex voor zowel de school als de buitenschoolse kinderopvang Villa Max. Het ontwerp is van BURO II & ARCHI+I.

Het nieuwe gebouw zal aan de ene kant aansluiten op de bestaande vleugel van gemeenteschool De Wingerd. Vanuit de Bollewerpstraat ligt de voorgevel in lijn met het Ontmoetingscentrum waardoor het gebouw onmiddellijk in het oog springt. Zo krijgt Villa Max een eigen gezicht.

Groene speeltuin

Het slopen van het oude BLO-gebouw zorgt ervoor dat de nieuwbouw op een andere manier georiënteerd is. Er is binnen de nieuwe configuratie ruimte voor een binnenplein en een groene speelruimte. Ook aan de buitenzijde van het bouwblok komt extra groen, met een kiss-and-ride-zone en een doorgang naar het klooster. In een latere fase zal het groene buitenplein deel uitmaken van de voetgangers- en fietsersas op de site van brouwerij Van Honsebrouck. De jeugddienst zelf krijgt een nieuwe locatie in het gebouw in de Bollewerpstraat 1, dat het gemeentebestuur recent aankocht.

Binnenruimte

Alles in het ontwerp is compact en kwalitatief opgevat. Zo is er in de circulatieruimtes aandacht voor ruimtelijke ervaring en ruime lichtinval. Door van de noodzakelijke evacuatietrap een visueel aantrekkelijke buitentrap te maken, vormt deze mee beeld van het gebouw met een speel- en zitfunctie. De speelruimtes van Villa Max doen niet alleen dienst als eetruimte, maar ook als overdekte speelplaats dankzij een goede aansluiting via de brede schuiframen met de speeltuin. Door het gebruik van spaceflextafels verandert de speelruimte in een mum van tijd in een eetruimte.

Slimme oriëntatie

Het gebouw is noord-zuid georiënteerd, ideaal om op een eenvoudige manier het budget te beheersen: via een transparante luifel aan de zuidgevel op het gelijkvloers en mobiele screens op de eerste verdieping wint het complex warmte in de winter.

Aan de noordgevel valt daglicht naar binnen, wat bevorderlijk is voor de concentratie. De massieve structuur zorgt voor warmtebuffering. Door de compactheid is er weinig warmteverlies.  Ook het gemeentebestuur van Ingelmunster kijkt uit naar het nieuwe gebouw.

© B2AI


 
ActuLionel LhoirProjet