Alexanderplatz in het nieuw

 
Focusarchi-magazine-architecture-Jean-Paul-Viguier-Associes-Alexanderplatz-plan.jpg

Architectuuragentschap Jean-Paul Viguier & Associés kaapt de derde plaats weg in de competitie voor de constructie van een nieuwe site op de Alexanderplatz in Berlijn. De historische plek vormt vandaag het epicentrum van een uitgebreid programma van stedelijke herstructurering.

Het project van Viguier & Associés is het resultaat van een competitie georganiseerd door Covivio en de stad Berlijn in juni 2018. Het voorstel van Jean-Paul Viguier & Associés bestaat uit een reeks stedelijke elementen met een ringvormige structuur. Vanuit een vierhoekige basis komt een 130 meter hoge toren tevoorschijn terwijl het binnenste deel van de architectuur rechtstreeks is geïnspireerd door het Spreewald (een bosrijk veengebied in het zuidoosten van de Duitse deelstaat Brandenburg, nvdr). Bedoeling is om (ook) een verticale, groene continuïteit te creëren binnen de architectuur die culmineert in een groene en panoramische ruimte, toegankelijk voor het publiek vanaf de achtste verdieping van de centrale toren. 

Mens als spil

Energiebesparing is de kern van het ontwerp: gevels met dubbele façade, openingen voor natuurlijke ventilatie, zonnepanelen en dies meer moeten het milieuvriendelijke aspect accentueren. Het principe van comfort op het werk wordt vormgegeven door transparantie middels binnen- en buitenruimtes, wintertuinen en hangende tuinen. Het voorgestelde project wil ook de identiteit van de plaats behouden waarbij met name de façades enkele kenmerkende details van het ontwerp van de aangrenzende gebouwen krijgen toebedeeld. De ambitie van het project is om de mens in het centrum van die leefwereld te plaatsen binnen een herbestemming van een symbolische plek waar het goed toeven is.

Door Pascal Dewulf

Focusarchi-magazine-architecture-Jean-Paul-Viguier-Associes-Alexanderplatz.jpg

 
MarieChActu